- פורסם ב-02.08.2018
סוכרת – המגפה שפוגעת בכלי הדם הקטנים
סוכרת היא מגפה כלל עולמית ושיעור התחלואה בה נמצא בעלייה מתמדת. ישראל מדורגת במקום ה-38 בטבלת הסוכרת העולמית, קצת אחרי אוסטרליה ובריטניה. על בסיס רשם הסוכרת הלאומי בישראל, קרוב ל-550 אלף איש חולים בסוכרת ועוד מספר דומה (כ-550 אלף), בשלב טרום מחלה. רוב החולים בישראל סובלים מסוכרת מסוג 2.
פצע בכף רגל סוכרתית
הסיכון של חולה סוכרת לפתח פצע במהלך החיים נע בין 15-25%. אצל כרבע מהחולים הפצעים לא יחלימו. אצל עד 28% יסתיימו בקטיעה ואף במוות.
חשוב לדעת: על ידי מניעה ראשונית וטיפול מהיר וטוב אפשר למנוע יותר מ-40% מהקטיעות.
סוכרת היא מחלה של כלי הדם הקטנים. הפגיעה בכלי הדם הקטנים בגפיים מביאה לזרימת דם ירודה, כך שפחות חמצן, מגיע לפצע וגם פחות תאי דם לבנים, המסייעים לריפוי. במידה ומתפתח פצע, סוכרת היא גורם המעכב ריפוי.
טיפול בפצע סוכרתי הוא מורכב – יש צורך להיעזר בהרבה מאוד כלים, החל מאיזון הסוכרת, דרך שימוש בעזרים וחבישות מתקדמות ועד עירוב טכנולוגיות חדישות.
פצע סוכרת מוגדר כפצע כרוני קשה ריפוי "שנתקע" ולא מתקדם להחלמה. הסיבה לכך היא בין היתר בגלל מחסור בחמצן החיוני לריפוי בשל הפגיעה בכלי הדם. טכנולוגיה חדשה לשימוש ביתי (נטרוקס NATROX®), המעוצבת כגאדג'ט קטן הנישא על גוף המטופל, מעשירה את הפצע בחמצן ולחות ומביאה לכדי ריפוי מהיר. טיפול מהיר כזה עשוי למנוע סיבוכים רפואיים, סבל וכאב.
מערכת נטרוקס מתאימה לטיפול בפצעים סוכרתיים, בכיבים ורידיים, בפצעי טראומה, בפצעי ניתוח שאינם נסגרים ועוד. יעילות הטיפול הוכחה בשורה של מחקרים קליניים. הטכנולוגיה זמינה למבוטחי מכבי וכללית (במרפאת פצע בביה"ח בילינסון) בהפניית רופא.
מחסור בחמצן נמנה עם הסיבות העיקריות לכך שלפצעים מסוימים יידרש זמן רב להירפא. בפצע "נקי" הגוף זקוק לכ-20% תוספת חמצן. בפצע מזוהם לתוספת חמצן של כ-50%. בפצעים סוכרתיים, או כיבים הנובעים מאי ספיקת ורידים, כלי הדם אינם מספקים די חמצן, והכיבים לא מחלימים, לעיתים גם לאחר טיפול מקומי בשטיפות ובחבישות מתקדמות.
בפצעים על רקע סוכרתי הקשים במיוחד לריפוי בשל פגיעה בכלי הדם, הטיפול בחמצן מקומי יכול לתת מענה כשכל שאר הטיפולים נכשלו, ואף יכול לסייע במניעת סיבוכים וקטיעות.
טכנולוגיית נטרוקס מורכבת מ"מחולל חמצן" קטן, המזין את הפצע ישירות בחמצן טהור ובלחות. ניתן לשאת את מחולל החמצן על המותניים, על הרגל או בכיס. המכשיר קטן ודיסקרטי, אינו רועש, וניתן לשימוש גם בלילה לטיפול רציף.
>> מעוניינים בפרטים נוספים על טיפול בחמצן מקומי – NATROX? דברו איתנו >>
כללים לשמירה על כף רגל סוכרתית
- הקפידו על איזון הסוכרת על ידי דיאטה מתאימה ופעילות גופנית.
- הקפידו להלך בנעלים רחבות ונוחות שאינן לוחצות לכם.
- הימנעו מהליכה ברגליים יחפות.
- שמרו על היגיינת כפות הרגליים ומרחו תכופות קרם לחות.
- הקפידו לחתוך ציפורניים בקו ישר.
- הקפידו על בריאות רגליכם. בדקו אותן היטב יום יום.
- בדקו את טמפרטורת המים לפני הרחצה
- הקפידו על בדיקות תקופתיות לרגליים אצל אחות קופת חולים.
- שמרו על היגיינת כפות הרגליים ומרחו תכופות קרם לחות.
- מומלץ לחתוך ציפורניים בקו ישר.
- אם הופיע פצע טפלו בו במהירות אצל איש מקצוע מומחה.
- הקפידו על איזון הסוכרת על ידי דיאטה מתאימה ופעילות גופנית.